LandArt

Весняна обрізка дерев: коли, для чого і як правильно це зробити?

Плодові дерева дуже часто присутні на ділянці, де проводиться ландшафтний дизайн. Тому догляд за садом, і, зокрема, весняна обрізка дерев, є частиною роботи команди компанії ландшафтного дизайну. Правильна і своєчасна обрізка плодових дерев весною дозволяє отримати гарний врожай, крім того, рослини будуть рости здоровими та сильними.
У цій статті ми розповімо, як і коли потрібно обрізати дерева, які підходи при цьому використовуються. 

Для чого обрізати плодові дерева



  1. Регулювання росту, цвітіння та інтенсивності плодоношення. Це досягається правильним формуванням крони, видаленням пагонів-конкурентів та формуванням міцного і здорового скелету дерева. Якщо не робити обрізку — зменшується кількість і якість плодів, слабшає зимостійкість рослин. 
  2. Боротьба із хворобами та шкідниками. Це досягається видаленням хворих або заражених комахами гілок, проріджуванням крони, видаленням гілок, що розташовані дуже близько одна до одної. Відтак гілки матимуть кращий доступ сонячних променів і повітря, що підвищує імунні властивості рослини та рятує дерево від хвороб і шкідників.
  3. Омолодження рослини. Це досягається видаленням старих гілок, надаючи пріоритет молодим паросткам, що  збільшує продуктивний період життя (період плодоношення) до 30 і більше років.

Коли навесні обрізати плодові дерева




Початок весняної обрізки плодових дерев в Україні припадає на другу половину лютого — початок березня. Основне правило — потрібно встигнути до того часу, коли дерево почне формувати бруньки.
Обрізку і формування молодих дерев потрібно закінчувати до початку сокоруху, тому що обрізка в більш пізні терміни послаблює молоді рослини через втрату поживних речовин, які є у гілках.
Також враховують вид плодових дерев. Наприклад, яблуні, груші й сливи обрізають першими, а вишню і персики — пізніше.

Обрізку слід проводити щороку, а не один раз на 2-3 роки. Рослинам простіше пережити щорічну невелику обрізку, ніж дуже сильну, яку роблять раз на кілька років. При щорічній обрізці можна видаляти не більше 30% від загальної кількості гілок. 

Види обрізки дерев



  • Формуюча обрізка — проводиться в перші роки життя дерев, а також у старих дерев. Метою є створення міцного скелета, забезпечення доступу сонячних променів і, як результат, профілактика захворювань та раннє плодоношення. 
  • Відновлювальна обрізка — це обрізка для відновлення крони, здатності до плодоношення після підмерзання дерева або механічного пошкодження крони.
  • Регулююча обрізка — допомагає забезпечити приріст оптимальної кількості гілок і підсилює щорічну врожайність. Обрізка проводиться в разі необхідності повернути постраждалим рослинам можливість цвітіння і плодоношення.
  • Санітарна обрізка — це видалення сухих, зламаних, заражених гілок.

Основні техніки обрізки дерев



Проріджування — це повне видалення гілки в місці відходження від великої основної скелетної гілки. Проріджування гілок роблять і при формуванні молодих рослин, і при санітарній обрізці старих. Цей метод впливає на кількість і силу росту нових пагонів, збільшує довговічність обростаючих гілок. 

Укорочення — це зменшення довжини гілки, пагона, видалення верхньої кінцевої частини. Такий спосіб підсилює харчування та постачання водою бруньок, стимулює їх ріст і утворення нових пагонів, таким чином збільшує розгалуженість крони.

Як правильно обрізати плодові дерева



Загальні правила такі:
  • Вибирають бруньку, з якої хочуть отримати новий паросток, і роблять зріз над нею під нахилом близько 45° у протилежний від бруньки бік. Нижній край зрізу розташовується трохи вище рівня бруньки. Верхній край повинен бути вище її вершини. Якщо зріз зробити нижче, брунька може всохнути. Якщо навпаки занадто високо, то новий паросток може відхилитися в бік.
  • Гілки видаляються на місці за потовщенням, садівники називають його “кільцем”. Нові пагони вкорочують на 1/3 - 2/3 та обрізають після живого зачатка. Можливо, наступного року на цьому місці виросте нова гілка.
  • Після процедури зрізи, діаметр яких понад 3 сантиметри, змащують садовим варом. Це вбереже відкрите місце від проникнення грибків і шкідників всередину дерева.

Дотримуючись цих основних правил та рекомендацій, Ви зможете утримувати Ваш сад в гарному стані та щороку мати багатий врожай!